Encyclopedie
Een beknopte omschrijving van alle onderdelen
(Klik op het icoon om te starten. Het programma opent in een nieuw tabblad, lees hier gerust verder terwijl deze laadt)
De encyclopedie
(Opent in nieuw tabblad, lees hier gerust verder terwijl het programma laadt)
Veel technische termen en benamingen uit de oude scheepsbouw zijn in het moderne spraakgebruik verloren gegaan. Veelal is dat het gevolg van de veranderde bouwtechniek. Wie iets wil begrijpen van de oude vakliteratuur loopt tegen termen aan als berghouten, lijfhouten, scheerstroken, rahouten, schaarstokken, windferingen, regelingen en zogstukken. Sommige hebben nieuwe betekenissen gekregen, andere zijn werkelijk verdwenen uit onze vocabulaire. In deze afdeling van Witsen-Scheepsbouw vindt u alle door Witsen gebruikte termen en de formules die erbij horen, gekoppeld aan het 3D beeld van het onderdeel en hun locatie in het schip.
-
Het gebruik van de teksten behoeft enige uitleg. Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van Witsen’s eigen omschrijvingen, zowel wat het theoretische deel (de formule) als het voor deze pinas uitgewerkte onderdeel betreft, maar omdat de betekenis van veel scheepsbouwtermen tegenwoordig verloren is gegaan, is ervoor gekozen Witsen’s teksten vooraf te laten gaan door een ‘moderne’ toelichting.
Om het onderscheid te maken tussen de moderne en de originele teksten uit Witsen’s boek is de tekst verdeeld in drie met tabjes aan te klikken segmenten. De ‘moderne’ tekst staat standaard in beeld, maar de gebruiker kan desgewenst Witsens theoretische tekst (‘De boeiplancken een vierde deel van de dikte van de steven’) en de gegevens die betrekking hebben op de pinas van 134 voet (‘De plancken dick 4 duim’) door middel van de tabjes oproepen.
Elk tekstfragment wordt vooraf gegaan door een tussen haakjes geplaatste bronvermelding: (bijvoorbeeld 74 I 29), waarbij 74 de bladzijde aanduidt, I de kolom (elke bladzijde van het boek is verdeeld in twee kolommen) en 29 het regelnummer. Dit alles voor degenen die de tekst in zijn oorspronkelijke setting willen lezen. Het boek zelf is online in te zien op deze link.