Gewapende Koopvaarder
(Klik op het icoon om te starten. Het programma opent in een nieuw tabblad, lees hier gerust verder terwijl deze laadt)
De 17e eeuwse Pinas
Een pinas was een gewapende koopvaarder met een platte achterspiegel, drie masten en een boegspriet. Het was het belangrijkste handelsschip voor de vaart binnen Europa en Noord-Afrika, maar ook op de vaart naar Noord-Amerika en de Caraiben werd (met name door de WIC) van het type gebruik gemaakt. Ook de VOC voer met pinassen als retourschepen, al waren die wel op de lange reis naar Indie aangepast wat grootte, bewapening en dimensies betreft. De pinas is bekend als het iconische beeld van het 17de-eeuwse schip met zijn bollende zeilen, wapperende vlaggen en dreigende kanonslopen uit de geschutspoorten.
Verkenning
(Opent in nieuw tabblad, lees hier gerust verder terwijl het programma laadt)
Hoewel de vormgeving van dit onderdeel van het Witsen –Scheepsbouw programma sterk gebaseerd is op de game wereld is bewust niet geprobeerd het inwendige nadrukkelijk ‘echt’ te laten lijken. Zo zijn masten en ra’s wel naar de maten in Witsens boek gemaakt, maar ze zijn niet voorzien van touwwerk en zeilen. Waar het hier om gaat is de constructie van het schip en de wijze waarop die werd gebouwd. Daardoor lijken sommige onderdelen ietwat gestyleerd en te scherp gedefineerd. Wij hebben geprobeerd de gebruiker een beeld te verschaffen van het uit- en inwendige van het schip, zonder ons te buiten te gaan aan romantische onderdelen van de inrichting, behalve waar de maten daarvan uitdrukkelijk door Witsen zijn gegeven.
Bouwfasen
(Opent in nieuw tabblad, lees hier gerust verder terwijl het programma laadt)
In het Witsen-Scheepsbouw programma is deze aparte afdeling ingeruimd om te laten zien hoe Hollandse schepen in de 17de eeuw (en ver daarna) werden gebouwd. Voor onze 21ste-eeuwse ogen doet het vreemd aan dat er werd gebouwd zonder een vooraf uitgetekend ontwerp op papier. Nog ongewoner lijkt de bouwvolgorde: eerst de buitenhuid en pas daarna de spanten. Hoe de scheepsbouwers dat voor elkaar kregen, wordt vertoond in een reeks van 14 bouwfasen, waarbij de gebruiker meteen interactief vertrouwd wordt gemaakt met de namen van de verschillende onderdelen, die naar believen kunnen worden getoond of weggelaten.